Hotărât lucru Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov nu are noroc de management performant determinat de stabilitatea pe post a managerilor selectați printr-un concurs, pe cât de legitim pe atât de obligatoriu și legal. Juristul Emil Mailat, actualul manager interimar al celui mai important spital din județul Brașov, trăiește de ani de zile nesiguranța interimatelor în care a fost aruncat de mandarinii județului, începând cu Spitalul de Infecțioase și terminând cu cel clinic județean.
Fiind jurist de meserie și provenind din privat, a fost ușor de înșurubat atât de Adrian Veștea la Infecțioase iar apoi la Județean, mai ales că fostul manager al celui de-al doilea spital, doctorul Kobelschi, a intrat într-o bulversare legală cu ANI, care l-a declarat brusc în aprilie 2023 incompatibil, motiv pentru care reputatul chirurg se judecă și azi cu această instituție. Numai că atunci doctorul a fost obligat să demisioneze urgent, iar Veștea l-a adus pe Mailat de la Infecțioase, unde o înlocuise pe doctorița Moldovan,(plecată pe coclauri useriste bucureștene în ministerul Sănătății, de unde a ieșit cu ditamai dosarul penal pentru hârtii semnate aiurea în pandemie), taman la Spitalul Județean.
Evident, juristul nostru fiind numit tot interimar prin dispoziție de președinte CJ, potrivit Legii 215/2001 republicată, Art. 104, Al(2), lit.c, îndrituire legală din care izvorăsc atribuțiile președintelui, ales sau interimar: „Propune CJ numirea, sancționarea, modificarea și încetarea raporturilor de serviciu sau, după caz, a raporturilor de muncă, în condițiile legii, pentru conducătorii instituțiilor și serviciilor publice de interes județean”.
Sintagma cheie în acest text de lege este –în condițiile legii!- deci prin corealre imperativă, deci legea specială pe ramură națională subsumează legislația în domeniu pentru fiecare din aceste servicii, sau direcții județene. Iar activitatea managerială și medicală din spitale în România este prescrisă și statuată de Legea 95/2006, care interferează decisiv și imperativ cu atribuțiile generale ale președintelui Consiliului Județean.
Sarabanda interimatelor lui Mailat la Spitalul Județean Brașov
Dacă în 27.04.2023 juristul Emil Mailat era numit manager interimar pentru șase de actualul ministru Adrian Veștea, atunci încă pentru câteva zile președinte al CJ Brașov, în respectivul răstimp s-a declanșat și procedura legală de concurs pe post, așa cum statuează Legea 95 amintită.
Concurs la care a participat, culmea!, numai managerul interimar al Spitalului Județean potrivit regulamentului de concurs intern al CJ, în 15 noiembrie 2023, acesta nereușind să obțină minim nota 7 prevăzută în regulamentul legii amintite, deși avea un proiect european demarat pentru extinderea spitalului, aspect nemenționat totuși de concurent în proiectul de management.
Straniu este faptul că după ce a depus o contestație la comisia care i-a arbitrat participarea, i s-a scăzut și mai mult nota inițială înspre băgarea mințior în cap recalcitrantului concurent, ceea ce induce ideea unei animozități personale a membrilor comisiei față de acesta. Șefa comisiei n-a fost altcineva decât președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov, doamna Adelina Văsioiu, ea fiind interimară și pe postul de șefă a Direcției de Sănătate și Asistență Medicală a Consiliului Județean, ce-o mai fi și această structură redundantă în raport cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, subordonată direct Ministerului Sănătății?
Post de la înălțimea căruia, totuși, supervizează și comandă întreaga structură de spitale subordonată Consiliului Județean și din funcția în care poate provoca schimbarea oricărui manager de spital în baza evaluărilor semestriale sau anuale a activității acestora, pe care le realizează ea însăși.
Problema incompatibilității dumneaei pe cele două posturi bine remunerate, pe cel de președinte CA la un spital și pe cel al direcției tutelare județene a respectivului spital, este nelămurită încă, urmând să descâlcească instituțiile de resort respectiva incompatibilitate, dacă există.
Interimarul președinte al CJ persistând în menținerea interimatului la Spitalul Județean
Ca un făcut, de parcă diavolul Sănătății brașovene și-ar băgat coada exact ca și în cazul Spitalului Regional, managerul interimar Emil Mailat a fost împins într-un interimat păcătos tot de șase luni și în 7.11. 2023, exact cu o săptămână înainte de concurs, tot printr-o decizie a șefului Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică,(și el interimar pe post după plecarea lui Adrian Veștea, președintele CJ Brașov en titre, la ministerul Dezvoltării), decizie intempestivă din 3.11.2023, Mailat rămânând astfel manager și după tentativa eșuată și lamentabilă a CA a spitalului de intrare în legalitate prin concursul respectiv, până în aprilie 2024.
Când, pentru că era vremea alegerilor locale și era vânzoleală mare și prea puțin timp pentru a ține sub obroc legal diferitele numiri pe la diferitele instituții, Emil Mailat a fost recuperat reciclat și refolosit, potrivit Doctrinei celor trei R a lui Ceaușescu, pentru încă un mandat de manager al Spitalului Județean, tot pentru șase luni(când legea 95 prevede posibilitatea prelungirii interimatelor numai pe perioade de trei luni!) și tot interimar, neavând omul siguranța zilei de mâine și fără a mai fi organizat vreun concurs pe post de către CA-ul spitalului condus de doamna Văsioiu, așa cum prevede legea 95/2006.
Mandatul său actual de manager al Spitalului Județean expiră chiar la 7 noiembrie anul curent. Sau poate că tocmai acest aspect se intenționa cu persistența sa interimară la managementul Spitalului Județean, pentru că, nu-i așa?, un interimar este lesne de înlocuit dacă nu este protejat de legea concursurilor pentru funcții publice dacă nu execută ordinele mandarinilor județeni, în cazul nostru cea a spitalelor, dar mai ales este ușor de manipulat și de forțat la compromisuri de către conducerea tutelară a Consiliului Județean.
Efectul advers însă este lipsa de autoritate a unui interimar în fața terților, aspect care s-a întâmplat și la Spitalul Județean, cu efecte nefaste asupra unor perspective de dezvoltare a instituției spitalicești amintite, dar și asupra funcționării materiale a unor secții din spital.
Interimarii Consiliului Județean spun una, legea spune altceva
Dar, mai ales este de menționat canionul legal care desparte Legea 95, modificată și adăugită în sept.2024, de meteahna interimatelor de la acest spital inspirată din cea a interimatelor de la Consiliul Județean Brașov, lege care prevede că:
Art.176 „(1) Spitalul public este condus de un manager, persoană fizică sau juridică.
(2) Managerul persoană fizică sau reprezentantul desemnat de managerul persoană juridică trebuie să fie absolvent al unei instituţii de învăţământ superior medical, economico-financiar sau juridic şi să îndeplinească una dintre următoarele condiţii:
(4) Managerul, persoană fizică sau juridică, încheie contract de management cu Ministerul Sănătăţii, ministerele sau instituţiile cu reţea sanitară proprie sau cu universitatea de medicină şi farmacie, reprezentate de ministrul sănătăţii, conducătorul ministerului sau instituţiei, de rectorul universităţii de medicină şi farmacie, după caz, pe o perioadă de maximum 3 ani. Contractul de management poate înceta înainte de termen în urma evaluării anuale sau ori de câte ori este nevoie.
Evaluarea este efectuată pe baza criteriilor de performanţă generale stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii, precum şi pe baza criteriilor specifice şi a ponderilor stabilite şi aprobate prin act administrativ al conducătorilor ministerelor sau instituţiilor cu reţea sanitară proprie, al primarului unităţii administrativ- teritoriale, al primarului general al municipiului Bucureşti sau al preşedintelui consiliului judeţean sau prin hotărârea senatului universităţii de medicină şi farmacie, după caz.
La încetarea mandatului, contractul de management poate fi prelungit pe o perioadă de 3 luni, de maximum două ori, perioadă în care se organizează concursul de ocupare a postului, respectiv licitaţie publică, după caz. Ministrul sănătăţii, ministrul de resort sau primarul unităţii administrativ-teritoriale, primarul general al municipiului Bucureşti sau preşedintele consiliului judeţean ori rectorul universităţii de medicină şi farmacie, după caz, numesc prin act administrativ un manager interimar până la ocuparea prin concurs a postului de manager, respectiv organizarea licitaţiei publice, după caz.”
Cât de grav a fost afectată funcționarea Spitalului Județean și cine a forțat interimatele, și de ce?
Cum legea este destul de clară și nu lasă loc de echivoc în procedura de numire a managerilor spitalelor, concursul pe post al acestora și necesitatea îndeplinirii criteriilor de performanță managerială anuală sau semestrială după caz, stabilite prin rapoarte de evaluări, ar fi interesant de reflectat asupra inexistenței obligației legale de a evalua performanțele managerilor interimari din perspectiva dezvoltării spitalelor pe care le conduc, aceștia fiind obligați doar să mențină linia legală a activităților curente ale respectivelor spitale.
Fapt pentru care direcția condusă de doamna Văsioiu din turnul de fildeș rupt de realitate al Consiliului Județean nu i-a putut cere managerului Mailat rapoartele de evaluare la șase luni, sau un an, nici ca șefă de direcție județeană, nici ca președinte al CA al Spitalului Județean.
Dealtminteri, șeful CA al spitalului are obligația legală de a stabili ordinea de zi a unei ședințe a membrilor CA și de a supune la vot declanșarea legală a unui concurs pentru postul de manager al spitalului. Precum și numirea unei comisii de concurs și evaluarea legală și cu bună credință a prestațiilor concurenților.
Ședință la care Mailat nu putea participa ca manager decât dacă era invitat, el nefăcând parte din respectivul CA, aspect rar întâlnit în cazul spitalelor județene din țara noastră. Și cum subsemnatul, autorul acestei investigații, nu pretinde că le știe pe toate, a întrebat sâmbătă autoritatea supremă a Sănătății din România, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre parcursul legal normal care trebuia să se întâmple la Spitalul Județean din Brașov în raport cu managementul acestuia, iar ministrul a răspuns sec: „Este prerogativa legală a CA a spitalului rspectiv(Județean Brașov n.n) să scoată postul la concurs!”.
Fără comentarii!
Libiu Mateescu