Filialele gigantului austriac Kronospan sunt suspectate că au falsificat în România raportările legate de poluarea de emisii cu substanțe cancerigene și exporturi catalogate artificial ca fiind nepericuloase.
Detaliile obținute de reporterii RISE despre ancheta procurorilor arată că au fost realizate zilele trecute percheziții la sediile Kronospan și Kronochem, Agenția pentru Protecția mediului Alba și la o a treia firmă din Târgu Mureș, specializată pe monitorizări de emisii.
Surse din cadrul anchetei și a industriei lemnului au explicat că dosarul a început acum câțiva ani când organele de cercetare penală din Alba s-au autosesizat după ce au primit informații privind posibile fraude ale emisiilor de formaldehidă. În 2023 aceste informații au fost completate de mai multe plângeri penale ale comisarilor din Garda de Mediu care au verificat activitatea firmelor din grupul Kronospan și au descoperit nereguli.
Suspiciuni de fals în înscrisuri și emisiile cu formaldehidă
Februarie 2023. Garda Națională de Mediu face un control la nivel național în cazul firmelor care gestionează și incendiază deșeuri periculoase. Printre companiile verificate se numără și Kronospan. Echipa de control a verificat monitorizările emisiilor de pulberi de la secția MDF (placă din fibre lemnoase cu densitate medie) a Kronospan, cum au fost ele calculate și ulterior raportate.
Comisarii au descoperit că raportările au probleme. În lunile Septembrie, Octombrie, Noiembrie și Decembrie 2022 aceștia au constatat că aceleași emisii au fost utilizate pentru raportări la intervale orare diferite și în zile diferite. Cu unele valori care s-au repetat de 16 ori în aceeași lună.
„Se constată o repetitivitate a unor valori mai ales că sunt exprimate cu 8 zecimale, lucru puțin probabil să fie rezultatul unei acțiuni de monitorizare”.
Traseul unui dosar complicat
Până să ajungă pe masa procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, ancheta privind suspiciunile de fals informatic și transport ilegal de deșeuri a avut un drum sinuos și a trecut prin mâinile mai multor magistrați
Inițial procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș au deschis două dosare penale în 2023.
Aceștia au confirmat pentru RISE că dosarele au fost înregistrate în urma „unor sesizări făcute de către Garda Naţională de Mediu împotriva companiilor Kronochem Sebeş SRL şi Kronospan Trading SRL”.
După scurt timp dosarele au fost trimise la Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia și au fost conexate la un alt dosar în care se făceau deja investigații similare.
Nici aici nu a zăbovit foarte mult pentru că a fost preluat de magistrații Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, cei care au și făcut descinderile de săptămâna trecută.
În comunicatul de presă procurorii au anunțat că perchezițiile au fost realizate în cadrul unui dosar penal ce vizează săvârșirea infracțiunilor de poluare prin evacuarea în atmosferă a unor substanțe periculoase, exportul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată și fals în declarații, pentru care urmărirea penală se desfășoară in rem.
Fabricile Kronospan din Sebeș, Brașov, Suceava, cât și Kronochem au fost verificate de mai multe ori de comisarii Gărzii de Mediu. În ultimii 10 ani au fost organizate peste 100 de controale, care s-au terminat cu amenzi în valoare de 300.000 de RON și cu două sesizări penale.
Comisarii au constatat mai multe probleme în activitatea companiilor din grup. Printre cele mai grave se numără nerespectarea prevederilor Autorizaţiei Integrate de Mediu referitoare la măsurile de prevenire a poluării aerului, neluarea tuturor măsurilor pentru prevenirea incidentelor de mediu sau a poluărilor accidentale, lipsa monitorizării continue a emisiilor de formaldehidă, poluarea atmosferei datorită
nesupravegherii funcţionării instalaţiilor şi echipamentelor tehnologice de reţinere a pulberilor.
RISE PROJECT
PRESSCONNECT.RO | PRESSCONNECT.MD | PRESSCONNECT.TV